familierecht
Meer werken voor lagere alimentatie? Nee!
Kan een parttime werkende vrouw verplicht worden om fulltime te werken zodat ze minder alimentatie nodig heeft? Dat hangt af van de situatie, vindt onze familierechtadvocaat. Als (in dit geval) de vrouw erg lang parttime heeft gewerkt is het niet redelijk om haar plotseling te verplichten tot fulltimewerk. De rechtbank is dit met ons eens,…
Lees meerVader moet blazen voor omgangsregeling
Soms is er na de scheiding een nare strijd over de vraag of de kinderen veilig zijn bij de andere ouder. Er kan dan een creatieve oplossing gevonden worden, bijvoorbeeld over een blaastest als voorwaarde voor contact. De rechter gaat vaak mee met zo’n oplossing. Alweer een tijdje geleden was sprake van zo’n situatie. Na de…
Lees meerTerugwerkende alimentatiedaling voor kleine ondernemer
Een kleine ondernemer kan vanwege moeilijke financiële omstandigheden zijn alimentatie niet meer betalen. We procederen bij de rechtbank over vermindering van het bedrag. Omdat we kunnen aantonen dat destijds een te hoge alimentatie is bepaald, verlaagt de rechter met terugwerkende kracht zowel de kinderalimentatie als de partneralimentatie. In het verleden is de ondernemer ten…
Lees meerInteren op spaargeld bij alimentatie niet nodig
Tijdens een scheiding vraagt de vrouw partneralimentatie tot het moment dat ze werk vindt waarmee ze voldoende kan verdienen. De man vindt dat ze het verdeelde spaargeld moet gebruiken en weigert alimentatiebetaling. Met onze familierechtspecialist oordeelt de rechter dat de vrouw niet hoeft in te teren op het spaargeld, omdat de man evenveel spaargeld heeft…
Lees meerErkenning vaderschap vernietigd
Vanwege trouwplannen regelt een jonge alleenstaande moeder met haar nieuwe partner erkenning van het vaderschap over haar zoontje. Na het stranden van de relatie wil ze alle banden met de man verbreken. Hoewel het wettelijk lastig ligt, gaat de rechter uiteindelijk akkoord met vernietiging van de erkenning. Erkenning van vaderschap betekent dat een juridische…
Lees meerVerhuizing kinderen na scheiding is accoord
Na de scheiding verhuist de moeder met de kinderen naar een betere woning binnen de regio Woerden–Utrecht. De vader wil de verhuizing laten terugdraaien omdat hem geen toestemming is gevraagd. Met onze advocaat meent de rechter dat verhuizing gerechtvaardigd is. De wat grotere afstand tussen de ouders hoeft geen probleem te vormen voor het contact…
Lees meerTerugbetaling alimentatie door samenwonen
Na maandenlange betaling van alimentatie merkt een man dat zijn ex-vrouw samenwoont. Onze advocaat procedeert over terugbetaling, en de vrouw moet de ontvangen alimentatie terugstorten, met vergoeding van rente. Een jaar geleden werd in een echtscheidingsprocedure vastgesteld dat de man zijn ex-vrouw partneralimentatie moest betalen. Onlangs kwam de man erachter dat de vrouw al …
Lees meerKop of munt bij verdeling na scheiding
Een stel moet bij de scheiding op basis van hun huwelijkse voorwaarden het vakantiehuis met alle inboedel verdelen. De rechter bepaalt dat ze een lijst van alle spullen moeten maken. Door het gooien van kop of munt moet dan bepaald worden wie als eerste mag kiezen, waarna ze om en om een keus mogen maken.…
Lees meerEx moet kosten onnodige procedure betalen
In een vechtscheiding staat Spoorlaan Advocaten een vrouw bij die opnieuw door haar ex-man in een procedure betrokken wordt. De ex-man vordert alimentatie vanwege inkomensdaling maar verzwijgt aanvullingen op zijn uitkering. Na ons verweer stelt de rechter vast dat de man geen recht heeft op alimentatie en de proceskosten van de vrouw moet vergoeden. De…
Lees meerVerplicht terugverhuizen kind
Na de scheiding verhuist de moeder met de dochter zonder toestemming. Vanwege de grote afstand levert dat problemen op voor de omgangsregeling. Op verzoek van de vader veroordeelt de rechter de moeder in kort geding om binnen een jaar terug te verhuizen naar de regio Woerden–Utrecht. Doet ze dat niet, dan wordt het hoofdverblijf van…
Lees meer