Geen emigratieverbod moeder met kind

Een alleenstaande moeder wil zich met de kinderen op de Antillen vestigen, waar zij een leuke baan kreeg aangeboden. De vader vraagt de rechtbank onmiddellijk een verhuisverbod uit te spreken om in Nederland contact te kunnen houden. Spoorlaan Advocaten staat de vrouw bij, en wint de procedure over de verhuizing.

Onze advocaat betoogt dat het de moeder vrij moet staan haar leven met de kinderen zelf in te richten omdat zij er jarenlang alleen heeft voorgestaan, en de vader nauwelijks een rol in het eenoudergezin heeft vervuld. Daarbij is belangrijk dat de moeder altijd moeite heeft gedaan om de band tussen de kinderen en de vader in stand te houden, en dit ook blijft doen. In kort geding beslist de rechter dat de belangen van de moeder en de kinderen bij het opbouwen van een nieuw bestaan zwaarder wegen dan het belang van de vader. De vrouw mag emigreren.

Als ouders het gezamenlijk gezag hebben moeten in principe afspraken gemaakt worden over de verblijfplaats van de kinderen. Omdat kinderen meestal groot belang hebben bij contact met beide ouders, moet de verzorgende ouder de band tussen de kinderen en de andere ouder te bevorderen. Dit betekent dat de alleenstaande ouder niet makkelijk met de kinderen kan verhuizen als het contact met de andere ouder daar hinder van ondervindt.

Ook als er geen sprake is van gezamenlijk gezag moet de verzorgende ouder rekening houden met de belangen van de kinderen en de vader bij goed contact. Als vaststaat dat een omgangsregeling geldt moeten ieders belangen worden afgewogen. In deze procedure heeft de rechtbank dat zorgvuldig gedaan. De moeder mag haar plan trekken omdat de emigratie haar belang en dat van de kinderen dient, maar zij ook rekening houdt met de band tussen de vader en de kinderen en goed heeft nagedacht over een ander contact via bijvoorbeeld internet.

Vragen over familierecht?

Onze advocaten regio in Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.