Erkenning vaderschap vernietigd

Vanwege trouwplannen regelt een jonge alleenstaande moeder met haar nieuwe partner erkenning van het vaderschap over haar zoontje. Na het stranden van de relatie wil ze alle banden met de man verbreken. Hoewel het wettelijk lastig ligt, gaat de rechter uiteindelijk akkoord met vernietiging van de erkenning.

Erkenning van vaderschap betekent dat een juridische band ontstaat tussen de vader en het kind. In principe kan erkenning kan alleen ongedaan worden gemaakt als de erkenner niet de biologische vader is, en onder strikte voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van bedreiging of bedrog, en er geldt een korte termijn voor het inschakelen van de rechter. De situatie van de jonge moeder voldeed niet aan deze voorwaarden. Juridisch kon de rechter haar verzoek daarom niet toewijzen.

Gelukkig wordt in situaties als deze goed gekeken naar het belang van het kind. Na het verbreken van de verloving was er geen enkele band meer tussen de erkenner en het jongetje. De focus verschoof daarom van de strikte wettelijke criteria naar het belang van het kind. Omdat vaststond dat ook in de toekomst geen rol meer was weggelegd voor de juridische vader, was het wenselijk om de enkel juridische band te doorbreken. Omdat het jongetje niets meer van de man te verwachten had vernietigde de rechter de erkenning alsnog. Daarmee verviel ook het destijds gezamenlijke gezag en de achternaamswijziging van het kind.

Al met al kon onze specialist familierecht zorgen voor herstel in de oorspronkelijke situatie. Als vanouds bestaat het juridische gezinnetje uit de jonge vrouw en haar kind, zonder verwarrende constructies.

Ook een vraag?
Onze advocaten en mediators in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. U kunt ook terecht bij onze mediator. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.