Meer werken voor lagere alimentatie? Nee!

Kan een parttime werkende vrouw verplicht worden om fulltime te werken zodat ze minder alimentatie nodig heeft? Dat hangt af van de situatie, vindt onze familierechtadvocaat. Als (in dit geval) de vrouw erg lang parttime heeft gewerkt is het niet redelijk om haar plotseling te verplichten tot fulltimewerk. De rechtbank is dit met ons eens, net als het hof in hoger beroep.

De vraag stond centraal in een lange echtscheidingsprocedure. Na een lang huwelijk, waarin de vrouw een klein inkomen uit deeltijdwerk had en de man ruim verdiende in een voltijdsbaan, rees de vraag hoeveel alimentatie de vrouw nodig had. De man meende dat ze inmiddels in haar eigen inkomen kon voorzien, mede omdat de kinderen uit huis waren. Als ze geen extra uren bij haar – jarenlange- werkgever kon krijgen moest ze maar ander werk zoeken, zo meende hij.

Onze advocaat vond dat het niet van de vrouw kon worden verwacht dat ze haar huidige vaste werk inruilde voor ander -tijdelijk- werk met het risico van ontslag na zo’n tijdelijk contract. De rechtbank heeft dit standpunt van Spoorlaan Advocaten overgenomen, en de man werd veroordeeld om het parttime salaris van de vrouw aan te vullen met alimentatie.

De man ging in hoger beroep, maar tevergeefs. Ook het hof oordeelde dat alimentatie nodig was om het inkomen van de vrouw na de scheiding op peil te houden, en dat extra werken binnen de gegeven omstandigheden niet van de vrouw verlangd kon worden.

In deze procedures ging het over behoeftigheid bij partneralimentatie: kan de alimentatiegerechtigde in het eigen onderhoud voorzien via werk (vinden) of uit het vermogen? Onder sommige omstandigheden is het redelijk dat een alimentatiegerechtigde (wel) meer gaat werken. In dit geval was dit niet zo omdat de voordelen van meer werken niet opwegen tegen de nadelen.

Heeft u ook vragen over familierecht?

Onze advocaten in de regio Woerden/Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Ook bieden we mediation aan! Wilt u meer weten, neem dan vooral contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.