Kinderalimentatie moet bij WW ook betaald worden uit ontslagvergoeding        

Na ontslag vraagt een man vermindering van kinderalimentatie vanwege inkomensdaling. Hoewel hij inderdaad 70% van zijn voormalige loon ontvangt heeft hij een ruime ontslagvergoeding meegekregen. Namens de vrouw vragen wij de kinderalimentatie in stand te houden, omdat de man dit kan betalen uit die ontslagvergoeding. De rechtbank beslist de man zijn inkomen moet aanvullen uit de ontslagvergoeding. Voorlopig daalt de kinderalimentatie niet.

 

In de procedures stond de vraag centraal hoe de ontslaguitkering gebruikt moest worden. De man was van plan een eigen bedrijf te starten en wilde hiervoor een startkapitaal. De rechter oordeelde dat het de man vrijstond om een om een onderneming op te richten, maar dat dit voor zijn risico moest komen en niet voor rekening van de vrouw of de kinderen. Dit is de overweging van de rechtbank: “…De ontslagvergoeding is bedoeld als aanvulling op de WW uitkering, dan wel een lager inkomen. Van de man mag verwacht worden dat hij de ontslagvergoeding aanwendt voor de suppletie van zijn inkomen opdat hij aan zijn alimentatieverplichting kan blijven voldoen. De rechtbank acht de man dan ook in staat zijn alimentatieverplichting na te komen, rekening houdend met de hoogte van de ontslagvergoeding. Wanneer naast de door hem ontvangen WW-uitkering tevens rekening wordt gehouden met de toegekende ontslagvergoeding, dan is er gedurende een langere periode geen sprake van een inkomensvermindering ten opzichte van de periode dat de man nog in loondienst was geen sprake.”

Vragen over familierecht? Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer.