Werk bij ziekte niet mee aan ontslag!

Regelmatig krijgen we vragen over ontslag bij ziekte. Voor werknemers is dat een valkuil, omdat er een uitkeringsrisico is als wordt meegewerkt aan ontslag. Ook afgelopen maand speelde dit bij een vertegenwoordiger met een burnout.

De vertegenwoordiger viel na een paar jaar uit met burn-outklachten. Zijn werkgever wilde afspraken maken over ontslag via een vaststellingsovereenkomst, en Spoorlaan Advocaten keek mee.

Wettelijk is sprake van ontslagbescherming tijdens 2 jaar ziekte. Als een werknemer tijdens deze periode meewerkt aan ontslag loopt hij een groot uitkeringsrisico.
Het UWV kent namelijk alleen een uitkering toe aan een werknemer die na ontslag beschikbaar is voor ander werk. Bij ziekte kan de werknemer zich niet beschikbaar stellen op de arbeidsmarkt, en komt daarom niet in aanmerking voor WW. Het UWV geeft geen uitkering als iemand ziek uit dienst gaat of zich snel na het ontslag (opnieuw) ziekmeldt.

Onze advocaat arbeidsrecht berichtte de werkgever dat onder de gegeven omstandigheden geen ontslagafspraken gemaakt konden worden. De werknemer hield recht op betaling van loon, en moest zich houden aan de voorschriften van de arbodienst. Ook de werkgever moest de aanwijzingen van de arbodienst opvolgen, en was verplicht om de werknemer passend werk aan te bieden.

De werkgever volgde de aanwijzingen van onze advocaat op. Op het moment dat de vertegenwoordiger hersteld is, kan alsnog onderhandeld worden over een eventuele vertrekregeling.

Vragen over arbeidsrecht?

Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren en procederen voor werknemers en ondernemers over ontslag, loon, CAO, re-integratie, arbeidsvoorwaarden en meer. Vraag gerust vrijblijvend advies.