Kinderalimentatie voor 20-jarige?

Bij de scheiding krijgt de vader alimentatieverplichtingen voor pubers uit het gezin. Omdat de moeder de kinderen tegen hem opzet lukt het hem niet contact met hen te houden. Als de man verneemt dat zijn (dan) 20-jarige zoon is gestopt met zijn studie en vast werk heeft, eindigt hij de alimentatiebetaling.

De contacten tussen vader en kinderen zijn (nog) minimaal. De man ziet in de sociale media dat zijn zoon een leuke baan heeft gevonden, en feliciteert hem hiermee. Omdat de jongen zichzelf financieel goed kan bedruipen, eindigen de alimentatieverplichtingen van de vader. Tot zijn verbazing ontvangt hij na een paar maanden toch een betalingsbevel van het LBIO. Hij vraagt zijn zoon tevergeefs om uitleg.
Uiteindelijk benadert de man Spoorlaan Advocaten. Onze specialist familierecht schrijft de jongen een vriendelijke brief en vraagt of hij geld nodig heeft. Heeft hij bijvoorbeeld zijn baan opgezegd, en studeert hij weer? In dat geval is de man meer dan bereid om de kinderalimentatie te hervatten. Echter, is de 20-jarige echt financieel onafhankelijk? Dan kan hij geen aanspraak meer maken op kinderalimentatie. Dat laatste blijkt het geval te zijn. De jongen kan voor zichzelf zorgen, en doet afstand van de alimentatie. Het LBIO zal het dossier tegen de vader sluiten.

Hoe zit het juridisch?

– zolang het kind nog geen 18 jaar is heeft de verzorgende ouder recht op kinderalimentatie. De alimentatieplichtige ouder moet de ex-partner dan betalen;
– een jong-meerderjarig kind (van 18/19/20 jaar) heeft een eigen wettelijk recht op kinderalimentatie zolang wordt doorgeleerd, en de student de studie niet zelf kan bekostigen. Een studielening of een klein bijbaantje geldt niet als bekostiging van de studie, maar een goed inkomen wel. Als zo’n jong meerderjarige (volledig) werk maar toch alimentatie claimt, dan kan de betalende ouder de zaak voorleggen aan de rechter.

In dit geval hoefde de vader gelukkig niet naar de rechter te stappen. Dankzij onze advocaat volstond een vriendelijk briefje, en was het betalingsgeschil uit de wereld.

Vragen over familierecht?

Onze advocaten regio in Woerden/Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Ook bieden we mediation aan! Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.