Ongeldig concurrentiebeding salesmanager

Een salesmanager heeft een tijdelijk contract met een concurrentiebeding. Ze zegt haar baan op als een concurrent van de werkgever haar een hogere functie heeft aangeboden.Bij een tijdelijk contract gelden extra zware eisen aan een concurrentiebeding. Kan de oude werkgever de salesmanager aan het beding houden? Nee, behalve als het beding op tijd is gemaakt en heel goed is onderbouwd.
 

Wettelijk is een concurrentiebeding in principe enkel toegestaan bij vaste contracten. Bij een tijdelijk contract is zo’n beding alleen (toch) geldig als duidelijk staat beschreven welke grote belangen de werkgever heeft èn als de overstap naar een ander bedrijf die onderneming een onrechtvaardig concurrentievoordeel zou krijgen door het aannemen van de werknemer.
 
In deze zaak heeft de werkgever uit Nieuwegein een algemeen concurrentiebeding opgesteld, dat geldt voor alle medewerkers die saleswerkzaamheden verrichten. Er is dus geen op maat gemaakt beding speciaal voor de vertrekkende salesmanager.
 
De rechter buigt zich over de zaak. Op de zitting komt de werkgever alsnog met een uitgebreide toelichting op de noodzaak van het concurrentiebeding, maar dat is te laat. De rechter overweegt dat de motivering niet achteraf kan worden gegeven, maar vooraf: situatie moet de werknemer kenbaar zijn. Het concurrentiebeding wordt ongeldig verklaard.

Let op

Een concurrentiebeding bindt in principe de werkgever en de werknemer. Lichtvaardig overstappen ondanks een concurrentiebeding is niet verstandig. Echter, een werkgever kan de werknemer niet onder alle omstandigheden binnenhouden, en bij een tijdelijk contract is dat nog moeilijker dan bij een vast contract.

Vragen over arbeidsrecht?

U kunt onze advocaten en mediator in regio Woerden/Utrecht/Nieuwegein vrijblijvend benaderen voor advies, bemiddeling, mediation of procedures voor werknemers en ondernemers, over ontslag, loon, CAO, re-integratie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsconflicten en meer. U kunt terecht bij onze specialisten voor een gratis kennismakingsgesprek.