Schorsing concurrentiebeding tennisleraar

Een tennisleraar heeft een arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding. Na een paar jaar stapt hij over naar een andere baan, om elders tennisles te geven. De oude werkgever vordert een boete van € 15.000 vanwege overtreding van het concurrentiebeding. Via zijn advocaat betoogt de tennisleraar dat tennislessen geen specifieke bedreiging voor zijn oude werkgever vormen. De kantonrechter geeft hem gelijk, en stelt het beding buiten werking. De tennisleraar hoeft geen boete te betalen.

De kantonrechter stelt vast dat het concurrentiebeding in principe geldt, maar vraagt zich af of de werkgever werkelijk een belang heeft bij het in stand houden van het beding. Dat is niet het geval, omdat de tennisleraar uit Nieuwegein geen essentiële informatie over het bedrijf heeft. Andersom heeft de tennisleraar wel een belang heeft om van werkgever te wisselen, vanwege zijn persoonlijke situatie. Het concurrentiebeding is niet bedoeld om personeel vast te houden vanwege (bijvoorbeeld) de krappe arbeidsmarkt.

Let op

Een concurrentiebeding bindt dus in principe de werkgever en de werknemer. Lichtvaardig overstappen ondanks een concurrentiebeding is niet verstandig. Tegelijkertijd kan een werkgever de werknemer niet onder alle omstandigheden binnenhouden: dat is niet de bedoeling van het concurrentiebeding.

Vragen over arbeidsrecht?

U kunt onze advocaten en mediator in regio Woerden/Utrecht/Nieuwegein vrijblijvend benaderen voor advies, bemiddeling, mediation of procedures voor werknemers en ondernemers, over ontslag, loon, CAO, re-integratie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsconflicten en meer. U kunt terecht bij onze specialisten voor een gratis kennismakingsgesprek.