Reiskostenvergoeding bij Corona?

Alweer een paar weken wordt geprobeerd het coronavirus in te dammen via het social-distancing-beleid. Veel werknemers werken thuis en hoeven niet met de bus, trein of auto naar het werk te komen. Een administratiekantoor in Vleuten heeft daarom de reiskostenvergoeding voor het personeel stopgezet. De secretaresse vroeg ons of dat toelaatbaar was.

Er bestaat geen wettelijke recht op een reiskostenvergoeding. Een werknemer kan vergoeding daarom niet afdwingen, tenzij een regeling is getroffen in de arbeidsovereenkomst, de CAO of het bedrijfsreglement. Zo’n (dus afgesproken) onkostenvergoeding is geen vorm van loon, maar een compensatie voor kosten die gemaakt worden. Bij kort niet-werken, zoals vakantie of niet al te lange ziekte, betalen werkgevers de vergoeding vaak door. Echter, als een langere periode niet gereisd hoeft te worden voor het werk dan hoeft de werkgever de reiskostenvergoeding niet door te betalen. De werknemer heeft dan immers geen onkosten.

Momenteel krijgen we veel korte vragen over de steeds veranderende situatie voor werkgevers en werknemers. Als u ook een vraag heeft, mail of bel ons dan.

Vragen over arbeidsrecht?

Onze advocaten in  regio Woerden/Utrecht adviseren en procederen voor werknemers en ondernemers over ontslag, loon, cao’s, re-integratie, arbeidsvoorwaarden en meer. Vraag gerust vrijblijvend advies.