Alimentatiebetaling vanuit spaargeld

Bij de scheiding vraagt de man partneralimentatie van de vrouw. Tijdens het huwelijk heeft het echtpaar comfortabel kunnen leven van hun salaris, aangevuld door spaargeld van de vrouw. De vrouw moet een beetje interen op haar vermogen om een paar jaar bij te dragen in het onderhoud van de man.

 

Tijdens het huwelijk heeft het paar in welstand geleefd. De man heeft zijn volledige salaris besteed aan gezamenlijke uitgaven, en niet kunnen sparen. De vrouw heeft in haar jeugd grote schenkingen van familie ontvangen en een mooie spaarpot voor de toekomst kunnen opbouwen.

Het echtpaar was getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Hierin was geregeld dat geen verdeling zou plaatsvinden bij een scheiding. Anders dan bij een huwelijk onder gemeenschap van goederen hield de vrouw na de scheiding haar volledige vermogen, en ontvangt de man niets.

Sinds de scheiding kan de man bijna niet rondkomen. Omdat hij geen buffer heeft vraagt hij de vrouw om hem financieel te ondersteunen tijdens de wettelijke alimentatieperiode. Hij wijst erop dat zij maar een beetje hoeft in te teren, en dat een voor haar kleine bijdrage voor hem een groot verschil maakt.

Onze familierechtadvocaat vraagt de rechter om de vrouw te veroordelen tot betaling van een kleine alimentatie. De rechter overweegt: “…De vraag ligt voor of van de vrouw verlangd kan worden om ten behoeve van alimentatiebetaling interen op haar vermogen. Onder omstandigheden kan dit gevergd worden… De duur van de alimentatie is beperkt… De vrouw houdt dan nog altijd een aanzienlijk bedrag aan vermogen over. De vrouw houdt nog altijd een aanzienlijk bedrag aan vermogen over. Het is daarom aanvaardbaar dat zij inteert op haar spaargeld, voor zover het rendement hieruit niet toereikend is… “

Deze zaak is het spiegelbeeld van een eerdere alimentatiezaak van ons kantoor. Samengevat hangt het erg van de omstandigheden af of vermogen een rol speelt bij de alimentatie. Dat kan het geval zijn bij een grote financiële ongelijkheid. Als de ex-partners een vergelijkbaar vermogen hebben, speelt dat meestal geen rol bij de alimentatievraag. In gevallen als deze kan dat anders uitpakken.

Vragen over familierecht?

Onze advocaten en mediators in regio in Woerden/Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.