50% compensatie toeslagenaffaire voor ex

Als een gezin slachtoffer is geworden van de toeslagenaffaire moet de compensatie na de scheiding in principe worden gedeeld. Als sprake is van gemeenschap van goederen valt de vergoeding in die gemeenschap, die na de scheiding verdeeld moet worden. De ontvanger moet de helft van de compensatie dus afstaan aan de ex-partner.

Spoorlaan Advocaten krijgt nog steeds vragen over deze kwestie. Het staat vast dat de compensatie moet worden verdeeld als het bedrag betrekking heeft op de periode van het huwelijk. Ook als de betaling pas na de scheiding binnenkomt heeft de ex-partner recht op de helft. Destijds had de toeslag immers betrekking op beide ouders, zodat ook de compensatie aan hen allebei toekomt.

Meestal lukt het onze advocaten om discussies na de scheiding hierover kort te sluiten. Soms echter moet de rechter worden ingeschakeld. Onlangs nog is hierover geprocedeerd, en oordeelde de rechter als volgt: ” Aangezien de compensatie ziet op de kinderopvangtoeslag van partijen over de huwelijksperiode, is de rechtbank van oordeel dat het aan de vrouw uitgekeerde bedrag van € 30.000,- in de gemeenschap valt. De rechtbank zal dan ook bepalen dat de vrouw de helft van de compensatie die aan haar is uitgekeerd ten bedrage van € 30.000,- aan de man dient te voldoen (…) aangezien zowel de toeslagen, de terugvorderingen als de compensatie rechtstreeks betrekking hebben op de ouder(s)…”
“”
Ook een vraag?
Onze advocaten en mediators regio in Woerden/Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.