Kop of munt bij verdeling na scheiding

Een stel moet bij de scheiding op basis van hun huwelijkse voorwaarden het vakantiehuis met alle inboedel verdelen. De rechter bepaalt dat ze een lijst van alle spullen moeten maken. Door het gooien van kop of munt moet dan bepaald worden wie als eerste mag kiezen, waarna ze om en om een keus mogen maken.

 

Tijdens de scheiding ontstond ruzie over allerlei kwesties: de woning; alimentatie en dus het vakantiehuis. Een procedure was niet te voorkomen. De rechtbank heeft op alle punten knopen moeten doorhakken, met een ongebruikelijke, maar creatieve beslissing over de spullen en de waarde daarvan. De rechter oordeelde dat het stel een lijst van alle spullen moet maken. Door het gooien van kop of munt moet dan bepaald worden wie als eerste mag kiezen, waarna ze om en om een keus mogen maken. Op deze manier, zo meent de rechter, krijgen ze allebei een even grote waarde toegedeeld, zodat verrekening van de waarde van de spullen niet nodig is.
De uitspraak in deze zaak is hier te vinden: ECLI:NL:RBAMS:2022:955

Vragen over familierecht?

Onze advocaten en mediators in regio Woerden/Utrecht/Nieuwegein/IJsselstein adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.