Dochter houdt recht op alimentatie vader na wijziging achternaam

Een 20–jarige studente heeft haar achternaam laten veranderen vanwege nare gebeurtenissen in het gezin, waardoor een erg pijnlijke relatie met haar vader is ontstaan. De vader stopt vanwege de naamswijziging met betaling van de kinderalimentatie. De rechter is het hier niet mee eens en veroordeelt hem tot doorbetaling. Het gedrag van de dochter is niet zo grievend dat ze haar aanspraak op alimentatie verliest, zo vindt de rechter.

 

Tot in hoger beroep is geprocedeerd over de vraag of de dochter zich had misdragen tegenover haar vader. Tijdens de scheiding tussen de ouders was  de situatie uit de hand gelopen, zodanig dat de politie Woerden heeft moeten ingrijpen. De vader beriep zich erop dat hij vanwege haar grievende gedrag geen onderhoudsbijdrage meer hoefde te voldoen. Het hof oordeelde dat wangedrag van een kind heel soms reden kan zijn om te stoppen met betaling, maar dat dit nu niet het geval was. Dat de dochter door de gebeurtenissen in het gezin geen contact meer wenste met de vader viel haar niet te verwijten. De vader bleef verplicht alimentatie te betalen tot de studente voldoende kan verdienen.

Een vergelijkbare uitspraak is inmiddels gepubliceerd: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2019:2858&showbutton=true&keyword=alimentatie+jongmeerderjarige

Vragen over familierecht?

Onze advocaten regio in Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.