Vrouw houdt recht op partneralimentatie bij werkloosheid zonder schuld

Na de scheiding ontvangt een Ghanese vrouw geen alimentatie meer van haar ex-man, omdat hij vindt dat ze voor haar eigen inkomen moet zorgen. Ons kantoor staat de vrouw bij. De rechtbank kent haar recht op (verdere) alimentatie toe omdat de vrouw veel moeite doet om aan extra werk te komen.

 

 

De vrouw is vanuit Ghana  naar Nederland gekomen met haar Nederlandse man. Zij vormden een gezin en de vrouw was jarenlang huisvrouw. Met haar opleiding en werkervaring in Ghana komt ze na de scheiding moeilijk aan het werk in Nederland. Uiteindelijk vindt ze ongeschoold werk voor een paar uur per week. Ze verdient daarmee niet genoeg om rond te komen. Sinds de scheiding ontvangt ze partneralimentatie. Na 5 jaar procedeert de man over stopzetting van alimentatie omdat de vrouw zelf voor extra inkomen zou moeten zorgen. Een van onze advocaten staat de vrouw bij en voert aan dat de man financieel voor de vrouw moet blijven zorgen zolang zij niet meer werk kan vinden. De rechtbank oordeelt dat sprake was van een zogenaamd traditioneel huwelijk, en vindt dat de vrouw voldoende moeite doet om aan verder werk te komen. Dat de vrouw ondanks al haar moeite nog geen eigen  inkomen heeft is niet verwijtbaar. Nu het haar vanwege de omstandigheden niet lukt om te zorgen voor voldoende inkomen, moet de man verder alimentatie betalen tijdens de wettelijke alimentatieperiode.

In alimentatiezaken wordt steeds vaker gediscussieerd over behoefte en behoeftigheid. Inmiddels staat vast dat de alimentatiegerechtigde – vaak de vrouw- moeite moet doen om voor eigen inkomen te zorgen. Als dit echter niet lukt en de ander kan alimentatie betalen, dan blijft recht op betaling bestaan.

Vragen over familierecht? Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer.Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.