Ouder mag hoofdverblijf kind niet wijzigen

Na een vechtscheiding wordt een kort geding gevoerd over misbruik van documenten bij de gemeente.

In een nare scheidingsprocedure wordt (ook) gestreden over de verblijfplaats van de kinderen. Spoorlaan Advocaten treedt op voor de moeder, die zich zorgen maakt over de manier waarop de vader de kinderen behandelt. In een spoedprocedure bepaalt de rechtbank dat de kinderen bij beide ouders kunnen verblijven, maar dat het hoofdverblijf van zowel de dochter als de zoon bij de moeder is. Dit is tegen het zere been van de vader. Als hij vanwege een korte vakantie van de kinderen hun paspoort nodig heeft, regelt hij hiermee bij de gemeente overschrijving van de dochter naar zijn adres. Onze cliënte accepteert dit misbruik van documenten niet. In een kort geding vordert ze dat de man de overschrijving onmiddellijk ongedaan maakt bij de gemeente. De rechtbank wijst de vordering van de vrouw toe, op straffe van een dwangsom van € 100 per dag.

De man gaat in hoger beroep bij het hof. Ook het hof stelt vast dat de man de inschrijving bij de gemeente niet eigenmachtig mag veranderen, en niet mag afwijken van de uitspraak van de familierechter. De kort geding uitspraak blijft van kracht, en de man moet de vrouw zolang hij de situatie onterecht in stand houdt een dagelijkse dwangsom van € 100 betalen.

Vragen over familierecht? Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek