Alleenstaande moeder houdt alimentatie convenant

Bij de echtscheiding spreekt een alleenstaande moeder met haar ex-man een vaststaand bedrag af voor de kinderalimentatie van de schoolgaande kinderen. In het convenant leggen ze nadrukkelijk vast dat de hoogte van de kinderalimentatie niet zal wijzigen, tenzij zich zeer bijzondere omstandigheden voordoen en het onredelijk is om de overeengekomen alimentatie te handhaven: een niet wijzigingsbeding. Dit gaat een aantal jaren goed totdat de man begin van het jaar aankondigt dat hij zijn alimentatie niet meer zal betalen. De man meent dat hiertoe aanleiding is vanwege de gedaalde inkomsten uit zijn onderneming. Ook heeft hij extra kosten omdat hij uit zijn nieuwe relatie een kind heeft gekregen. De man stopt met betalen en start bij de rechter een procedure tot wijziging van de kinderalimentatie.

Nadat de vrouw het verzoekschrift heeft ontvangen, benadert ze ons kantoor. Onze familierechtadvocaat voert met succes verweer namens de vrouw. In het verweer wordt aangetoond dat de inkomsten van de man weliswaar een beetje zijn gedaald, maar dat hierdoor geen “onredelijke situatie” is ontstaan. Dus de man kan zijn alimentatieverplichtingen gewoon nakomen. De rechter geeft onze cliënte gelijk waardoor de man de gebruikelijke kinderalimentatie moet blijven voldoen. Het niet wijzigingsbeding blijft van kracht.

Omdat de man inmiddels 10 maanden betalingsachterstand had opgebouwd, heeft de rechter bepaald dat de man deze achterstand binnen een week aan onze cliënte moet betalen.

Vragen over familierecht? Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek