Omgang gaat tijdens corona gewoon door

Kan mijn ex onze kinderen vanwege corona thuishouden op de dagen dat  ze bij mij zouden zijn? Een veelgestelde vraag deze periode.  Het antwoord is:  in principe moeten de contacten gewoon doorgaan. Het coronavirus is geen reden om de kinderen nu thuis te houden. In principe gaat een omgangsregeling door zolang de kinderen naar buiten mogen, dat is in hun belang en in het belang van de (andere) ouder. Alleen als sprake is van gezondheidsrisico’s is het een ander verhaal. Overleg dan met elkaar en kijk hoe het contact anders kan plaatsvinden, via andere vormen van communicatie.

Tot nu toe heeft Spoorlaan Advocaten enkel hoeven adviseren, en was het nog niet nodig een (spoed)procedure te voeren. Buiten de regio Utrecht moest de rechter er wel al aan te pas komen. In een recente uitspraak over een contactregeling tijdens corona oordeelde deze rechter eveneens dat het uitgangspunt was dat corona geen invloed kon hebben . In deze zaak waren de gemoederen al eerder hoog opgelopen en vond de omgang plaats via hulpverleners. De rechter bepaalde dat de regeling ondanks de coronacrisis door moest lopen. Wat bij beperkte begeleiding door de hulpverlening vanwege corona? Dit sprak de rechter uit: “…Wanneer begeleiding van de omgang niet mogelijk is, acht de rechtbank het belang dat de kinderen de vader kunnen blijven zien, zwaarder wegen dan de zorg van de moeder rondom onbegeleide omgang …“.  ECLI:NL:RBNHO:2020:2916

Vragen over familierecht?

Onze advocaten uit regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer.