100%  hypotheekkosten als gebruiksvergoeding woning voor scheiding

Bij een scheiding verlaat de vrouw de woning, die te koop staat. De man blijft in het huis wonen tot het verkocht wordt. Hij betaalt de hypotheekkosten niet, die daarom neerkomen op de vrouw. In de echtscheidingsprocedure vraagt onze advocaat de vrouw een gebruiksvergoeding van de man voor deze kosten. De rechtbank wijst ons verzoek toe.

Als partners samen eigenaar zijn van de woning hebben zij allebei recht op het gebruik en “genot “van het huis. Tegelijkertijd zijn ze samen verplicht om de eigenaarskosten te betalen. Als niet meer wordt samengewoond, kan degene die vertrekt in principe een gebruiksvergoeding vragen. De achterblijver heeft dan immers als enige het “woongenot “ van het huis dat ook van de ander is. De hoogte van zo’n gebruiksvergoeding hangt af van de omstandigheden. In dit geval woonde de achterblijver ten onrechte gratis, en vond (ook) de rechtbank het redelijk dat hij moest betalen: zowel “zijn “ helft van de hypotheekkosten als  “de andere “ helft van de vrouw. Omdat de vrouw ter voorkoming van problemen met de bank alles had voorgeschoten, kreeg zij deze volledige hypotheekkosten terug.

Vragen over familierecht? Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding,verdeling, gebruiksrecht woning, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer.