Rechtsbijstandsverzekering vergoedt advocaatkosten

Een 33-jarige man start een bezwaarprocedure bij UWV over een geweigerde arbeidsongeschiktheidsuitkering. Hij heeft jarenlang een rechtsbijstandsverzekering en vraagt deze rechtsbijstandsverzekeraar voor hem op te treden. De rechtsbijstandsverzekering krijgt ongelijk van UWV en laat de man weten de zaak te eindigen omdat voortzetting van de procedure bij de rechtbank kansloos zou zijn. De man benadert onze advocaat sociale zekerheid, en vraagt haar toch in beroep te gaan in de UWV-procedure.

Omdat de verzekeraar fouten heeft gemaakt in de procedure vindt onze advocaat dat men de kosten voor de procedure aan onze cliënt moet vergoeden. We adviseren onze cliënt een second opinion te vragen over de weigering de procedure te vervolgen. In deze second opinion oordeelt een onafhankelijke advocaat met ons dat (wel) succes behaald kan worden met een beroepsprocedure. De verzekeraar moet daarom de advocaatkosten van het beroep tegen UWV volledig betalen.

Spoorlaan Advocaten procedeert op kosten van de rechtsbijstandsverzekering en voert een beroepsprocedure bij de rechtbank Arnhem. De rechtbank geeft de 33-jarige man gelijk en kent hem een WIA-uitkering toe met terugwerkende kracht.

Onze cliënt heeft dubbel gewonnen. Hij ontvangt alsnog zijn volledige uitkering, en zijn rechtsbijstandsverzekeraar moet alle juridische kosten betalen.