Echtscheiding en einde samenwoning

Bijna altijd is bij scheiding een advocaat nodig.  Enkel na einde van samenwonen is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Bij alle andere vormen van scheiding is een advocaat wel verplicht, zoals bij het eindigen van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Advocaat inschakelen?

U bepaalt zelf wanneer u een advocaat inschakelt . U kunt ons al in een vroeg stadium bij de scheiding betrekken.  We vertellen u dan wat er allemaal geregeld moet worden en hoe u dit het beste aan kunt pakken.

U kunt ons natuurlijk ook in een later stadium inschakelen. Bijvoorbeeld als alle afspraken al zijn gemaakt en het alleen nog maar in de goede vorm gegoten moet worden voor een procedure.

Een gezamenlijke advocaat

Als u niet tegenover elkaar in de rechtbank wilt staan, schakel ons dan in als gezamenlijke advocaat. We nemen dan alles samen door. We beoordelen welke afspraken er in het echtscheidingsverzoek moeten komen en helpen u bij het maken van alle afspraken. We behartigen dan de belangen van u allebei.  Als er complete afspraken zijn gemaakt en het verzoek compleet is, voeren we de gezamenlijke procedure bij de rechtbank. De rechter hoeft dan geen besluit te nemen, maar volgt uw beslissingen.

Mediation

Ook kunt u terecht bij onze mediator. Mediation is gericht op instandhouding of herstel van de communicatie. Onze mediator helpt u om ondanks problemen rond de scheiding gezamenlijk afspraken te maken. Zij  helpt u bij het zoeken naar juridische en zakelijke oplossingen, en ook bij het bespreken van de emotionele en sociale aspecten. Als er afspraken zijn gemaakt en het verzoek compleet is, voert ze uw gezamenlijke procedure bij de rechtbank. U hoeft dan niet over te stappen om de formele stappen ergens anders te laten regelen.

Zowel voor mediation als voor een gezamenlijke advocaat is het de voorwaarde dat u de scheiding samen wilt regelen. Als  uw (ex-)partner daar niet aan wil meewerken, kan Spoorlaan Advocaten u natuurlijk ook als partij bijstaan in de scheiding.

Een eigen advocaat

Lukt het niet om samen tot afspraken te komen, dan moet u een eigen advocaat inzetten. We kijken dan wat u graag wilt regelen. Wordt het dan een vechtscheiding? Dat is natuurlijk de bedoeling niet! We proberen zoveel mogelijk met uw (ex-)partner in overleg te komen en toch samen een akkoord te bereiken. Alleen als dat geen resultaat heeft voeren we een (eenzijdige) procedure bij de rechtbank. De rechter moet dan beslissen over de juridische meningsverschillen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze advocaten of mediator  in regio Woerden/Utrecht voor een gratis kennismakingsgesprek.