Terugbetaling alimentatie door samenwonen

Een aantal jaar geleden werd in een echtscheidingsprocedure vastgesteld dat de man zijn ex-vrouw partneralimentatie moest betalen. Onlangs kwam de man erachter dat de vrouw sinds een jaar bij haar nieuwe partner woonde. Hij stopte de alimentatie op ons advies, omdat de vrouw geen recht meer had op betaling vanwege een duurzame gemeenschappelijke huishouding met een ander. De vrouw berustte echter niet, en schakelde de deurwaarder in. Namens de man vroeg onze advocaat de alimentatie met terugwerkende kracht te beëindigen en de vrouw te veroordelen tot terugbetaling van onterecht ontvangen bedragen. De rechtbank heeft het verzoek toegewezen. Het recht van de ex-vrouw op alimentatie is vanaf het moment van samenwonen definitief beëindigd. Omdat ze de betaling ten onrechte liet doorlopen, moet ze terugbetalen met rente.

Niet alleen het samenwonen, maar ook het soort relatie en “de gemeenschappelijke huishouding ” van het nieuwe stel moet vaststaan. Als dit het geval is, eindigt de alimentatie-aanspraak voorgoed. De alimentatieplichtige hoeft niet meer te betalen, ook niet als de nieuwe relatie wordt verbroken: de alimentatie herleeft dan niet.

Vragen over familierecht? Onze advocaten in regio Woerden/Utrecht adviseren, bemiddelen en procederen over scheiding, alimentatie, omgang, co-ouderschap en meer. Wilt u meer weten, neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek