Na mishandeling € 20.000 voor studievertraging

Een MBO-student wordt in een café In IJsselstein mishandeld door een dronken man met een mes. Na een jaar krijgt hij PTSS-klachten, waardoor hij studievertraging oploopt. Onze specialist letselschade procedeert tegen de dader, zodat de € 20.000 schade van de MBO-er helemaal wordt vergoed.

Na de mishandeling moet de MBO-er meteen worden behandeld in het ziekenhuis. Zijn herstel lijkt goed te verlopen, maar na een jaar krijgt de student opnieuw klachten. Er zijn complicaties ontstaan bij zijn littekenweefsel, waardoor hij een spoedoperatie moet ondergaan. Na de operatie krijgt de student zware psychische klachten. Hij gaat in behandeling, waarna blijkt dat hij PTSS heeft ontwikkelt: een posttraumatische stress stoornis.

Vlak na de mishandeling heeft de student zijn MBO-diploma gehaald, en daarna begon hij met een HBO-opleiding in Utrecht. Door de nieuwe klachten liep hij studievertraging op. Hij vroeg de letselschade-advocaat van Spoorlaan Advocaten of hij in aanmerking kwam voor schadevergoeding vanwege de mishandeling en de studievertraging.

Onze advocaat adviseerde om volgens de richtlijnen van de Letselschaderaad ruim € 20.000 bij de dader te claimen. De mishandelaar weigerde betaling, zodat onze specialist een procedure startte bij de rechtbank. In de procedure betoogde de mishandelaar dat er geen verband hoefde te zijn tussen de mishandeling en de studievertraging van de student vanwege de verstreken tijd. Onze advocaat voerde aan dat een traumatische gebeurtenis tot ernstige psychische en lichamelijke klachten kan leiden, die soms pas later komen vast te staan. Hoewel niet helemaal vast stond dat de student zonder mishandeling verder had kunnen leren zonder vertraging kon dit niet in het nadeel van de student worden uitgelegd. Omdat het verband tussen de mishandeling en de vertraging aannemelijk was, moest de dader de volledige schade aan de student vergoeden.

De rechter volgde de redenering van onze advocaat. In de uitspraak werd overwogen: “…Achteraf valt nooit vast te stellen of de student zonder mishandeling en complicaties hiervan zou zijn overgegaan naar het tweede jaar. Deze (geringe) onzekerheid komt voor het risico van de dader …
Al met al heeft de student recht op schadevergoeding vanwege de studievertraging.

Ook een vraag?
Heeft u ook een vraag over letsel na mishandeling? Neem contact op met onze letselschade advocaat voor een gratis kennismakingsgesprek!