Een jurist met een vaste baan krijgt een leuke baan aangeboden bij een commerciële instelling in de gezondheidszorg, die hij accepteert. Vlak voor de startdatum geeft de instelling aan dat de jurist bij nader inzien niet hoeft te komen. Onze  advocaat voert een procedure bij de rechtbank, en ook de rechter acht de instelling gebonden aan de afspraken. De jurist krijgt gelijk en alle kosten komen voor rekening van de instelling.

De afspraken in het sollicitatiegesprek waren duidelijk. Na een paar geanimeerde gesprekken bood de directeur de jurist de functie aan, om te beginnen voor 12 maanden. Pas nadat de jurist zijn baan had opgezegd beriep de instelling zich plotseling op een vacaturestop. Omdat (nog) geen standaardcontract was ondertekend zou de jurist niet in dienst zijn gekomen, zo meende men. Op brieven van onze advocaat werd niet gereageerd, zodat een procedure niet kon worden voorkomen.

In de procedure voor onze specialist arbeidsrecht aan dat geen standaardcontract nodig was omdat duidelijke al afspraken waren gemaakt; over het werk, het salaris en het aantal uur per week. Omdat de jurist het aanbod van de werkgever had geaccepteerd was een arbeidsovereenkomst ontstaan, waaraan de werkgever gebonden was. De rechter volgde de redenering van Spoorlaan Advocaten en raadde de werkgever aan fatsoenlijke afspraken te maken. In de tussentijd had de jurist nieuw werk gevonden, zodat hij graag van de zaak af wilde. Hij vroeg en kreeg daarom een hoge schadevergoeding, en al zijn juridische kosten werden vergoed.